RSS

czystą wódkę ze spirytusu

Wyświetlono wiadomości znalezione dla frazy: czystą wódkę ze spirytusu






Temat: <> NOLYWECI <>
Wódka piołunówka
z cyklu: Stare wódki

Do garńca wody zródlanej, włóż trzy funty cukru, zagotuj, dodaj pieć łutów
samych wierzchołków młodego piołunu, nakryj niech ostygnie; potem wlej garniec
spirytusu, wymieszaj, przecędź przez bibułę do butelek i zachowaj na potrzebę.

==============================================================================

Zubrowka
Zestaw na 1 litr wodki o mocy 40ż.
1 g (5-6 kawalkow dlugosci 25 cm) suszonej trawy zubrowej,
1 lyzeczka cukru,
1 l wodki czystej o mocy 40ż.

1. Trawe zubrowa pociac na kawalki dlugosci 3-4 cm, wlozyc je do butelki z
wodka, odstawic do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelac do butelki, dodac rozpuszczony w 2 lyzkach wody
cukier i wymieszac. Zakorkowac butelke i odstawic na 2-3 dni.
3. Gotowa wodke przefiltrowac i rozlac do butelek. Do kazdej butelki mozna
wlozyc zdzblo trawy zubrowej dla dekoracji.
4. Wodke mozna sporzadzic tez na zaprawie. W tym celu 10 g suszonej, pokrojonej
trawy zubrowej zalewa sie 170 ml wodki czystej ze spirytusu o mocy 50ż i
maceruje 10 dni. Na litr zubrowki nalezy wziac 15 ml zaprawy, 420 ml spirytusu
o mocy 95ż, 5 g cukru i ok. 570 ml wody.
- Trawa zubrowa (Herba Hierochloe) rosnie prawie wylacznie w Polsce w Puszczy
Bialowieskiej. Zawiera ona aromatyczna substancje, tzw. kamaryne, ktora nadaje
wodce swoisty zapach i smak.






Temat: Nalewki...
nalewka 2 by wedrowiec2:

"Maliny skończyły się, ale suszone śliwki są ))
Oto przepis: 25 dkg suszonych śłiwek, 1 l czystej wódki, 1/4 l spirytusu, 1/4 l
wody. Śliwki, po usunięciu z nich pestek i pokrojeniu zalewam spirytusem i
wódka. Stoi to sobie 5-6 tygodni. Co kilka dni nalezy wstrząsać. Po tym czasie
płyn zlac przez lejek z watą, a śliwki zalać wodą. Po kilku dniach dołączyc
wode do wcześniej zlanego płynu. Jest genialne nie tylko do picia.
Kilka dni temu chiałam zrobic na obiad kurczaka po chińsku, ale nie miałam
spirytusu do marynaty. Pokrojone mięso zalałam sosem sojowym i nalewka
sliwkową. Tak smacznego mięsa juz dawno nie jadłam."






Temat: Jesienne nalewki i inne trunki.
Maliny skończyły się, ale suszone śliwki są:)))
Oto przepis: 25 dkg suszonych śłiwek, 1 l czystej wódki, 1/4 l spirytusu, 1/4 l
wody. Śliwki, po usunięciu z nich pestek i pokrojeniu zalewam spirytusem i
wódka. Stoi to sobie 5-6 tygodni. Co kilka dni nalezy wstrząsać. Po tym czasie
płyn zlac przez lejek z watą, a śliwki zalać wodą. Po kilku dniach dołączyc
wode do wcześniej zlanego płynu. Jest genialne nie tylko do picia.
Kilka dni temu chiałam zrobic na obiad kurczaka po chińsku, ale nie miałam
spirytusu do marynaty. Pokrojone mięso zalałam sosem sojowym i nalewka
sliwkową. Tak smacznego mięsa juz dawno nie jadłam.
Oczywiście wszystko popijałam herbatą.



Temat: Torty
Orzechowo-kawowy p. Mecenasowej (Kwieta)
TORT ORZECHOWY Z MASA KAWOWA (Pani mecenasowej B.)

BISZKOPT - NA 2 /duze/ TORTOWNICE
- 16 bialek ubic, utrwalic 2 szklankami cukru,
- 35dkg mielonych orzechow wloskich zmieszac z 2 niepelnymi szklankami maki,
1/2 lyzeczki proszku do pieczenia i 1 lyzeczka kakao.
- polaczyc bialka z zoltkami/16/, dodac orzechy z maka i 50ml spirytusu/czystej
wodki ostatecznie/.
- piec jednoczesnie w 2 tortownicach ok 45min.

KREM
- utrzec 3 kostki masla /tu do Camille - nie solonego!/,
- 3 jajka + 1 szkl cukru - ubic na puch, zalac wrzaca kawa /5dkg kawy
ziarnistej + 3/4 szkl wrzatku/, dodac plaska lyzeczke budyniu waniliowego i 1
lyzke margaryny (musi byc margaryna!). Ubijac wszystko na parze do zgestnienia,
ostudzic.
- polaczyc wystudzona mase z utartym maslem i 50ml spirytusu(wodki
ostatecznie:))

Biszkopty /oba/ podzielic na pol, trzy czesci nasaczac - w miare ukladania
warstw - paczem (3/4 szkl mocnej herbaty z cukrem) - ma byc raczej suchawy.
czwarta czesc biszkoptu pokruszyc i suto obsypac boki gotowego tortu. dekorowac
tylko polowkami orzechow.

jak ten tort wjezdza na stol, powala gosci na kolana - ale tylko kiedy jest
zrobiony w/g przepisu :))).SMACZNEGO WSZYSTKIM LASUCHOM I KAWIARZOM




Temat: Jaki alkohol?
jezeli chodzi o wino, to masz calkowita racje. Swoje
posty pisalem z pozycji osoby, ktora nie jest znawca ale
potrafi dokonac (zazwyczaj dobrego) wyboru w sklepie

jezeli zas chodzi o wodke...
"Generalnie nie znam osoby ktorej wodka by smakowala."
Ja osobiscie lubie wodke czysta, czysta z lodem lub z
dodatkami. Tak wiec jak najbardziej pije ja dla smaku,
wiec jej jakosc i smak ma bardzo duze znaczenie.

"wodki polskie, rosyjskie znane i cenione za czystosc
(...) czesciowo jest to zasluga tego ze w polsce
produkuje sie spirytus z ziemniakow"
sa wodki ziemniaczane sa wodki zbozowe.

"Kampania bedzie skierowana do 'wyzszych sfer i
japiszonow' i ma na celu uczynienie z niej wodki ktora
pija lepsi."
Generalnie coraz czesciej mowi sie na Zachodzie, ze wodka
jest "nastepnym winem". Odchodzi sie od picia gladkich
wyrobow skandynawskich a zaczyna sie pic wodki o
wyraznych smakach (wsrod ktorych moim skromnym zdaniem
Siwucha sie wyroznia).



Temat: Kuchnia - smaki Vistuli..........
nick000 napisał:

> Kendo, będzie tego napitku ok 1L. Mozna dodać więcej spirytusu, wyjdzie
mocniej
> szy, ale i ten jest niekiepski i smakowity. Dla utrwalenia jeszcze jeden
przepi
> s alkoholowy, jak balangować to na całego
> Do garnka należy wlać 0,5 L ciemnego piwa, dołożyć kilka goździków, maleńki
kaw
> ałeczek wanilii lub odrobine cukru waniliowego, pół szklanki cukru (jak ktoś
lu
> bi słodsze może być nawet cała) , otartą skórkę z pomarańczy (płaską
łyżeczkę)
> i wszystko zagotować, gdy piwo zacznie podnosić się w garnku, wyłączyć ogień
(o
> bowiązkowo) i wlać do gorącego półlitrową butelkę spirytusu, może tez być
mocna
> czysta wódka, ale ze spirytusem jest lepsze. Lekko schłodzić i rozlać do
butel
> ek, odstawić na kilka dni aż się sklaruje, przecedzić przez jakiś filtr, moze
b
> yć gaza lub wata w lejku, porządnie schłodzić i ostroznie spożywać.
Uwaga:nawet
> w niewielkiej dawce zwala z nóg najtęższego smakosza, pyszne do kawy, pomaga
n
> a wszelkie choroby ciała i duszy.

dziekuje za rade..
z ajerkiem musze czekac do nastepnego
wyjazdu do kraju,
tu najmocniejsza biala wodka to 50% alkoholu,
wiec chyba zareflektuje na druga wersje "piwnego szalenstwa" )
bede ostrozna w smakowaniu,
bede siedziec blisko lozka )))))))))) -dzieki-




Temat: do oceny
Miło się czyta
Ad 8. Polak potrafi.
Ad 6. Nie Polacy nadali.
Ad 5. Umierali szczęśliwsi.
Co do reszty - miło się czyta, ale ze smutkiem muszę przyznać, że sa od nas
lepsi. Otóż mój Ojciec miał służbowo do czynienia z Ruskimi. Kontakty służbowe
przekładały się na prywatne. Cóż, Sowiet - okupant, ale Ruski - brat
Słowianin. :-) Podczas pewnej zakrapianej imprezy Polacy polali Ruskim
jarzębiaku (wiadomo - niech Ruski spróbuje czegoś lepszego niż siwucha i pozna,
co to cywilizacja). Jedna z rosyjskich żon oficerskich spróbowała i
stwierdziła, że coś to słabe. Nalano jej więc spirytusu (*), który spotkał się
z uznaniem:
- Wot, charoszyj!

(*)
"- Czy to wódka?"
"- Ależ królowo, jakże bym śmiał nalać damie wódki, to czysty spirytus!"
Kto wie, skąd powyższy dialog?

I jeszcze ad 4 - no i widzicie: Polak, nawet nachlany, potrafi napisać coś
zasługującego na Nobla. :-)




Temat: do oceny
Gość portalu: Kot Behemot napisał(a):

> Ad 8. Polak potrafi.
> Ad 6. Nie Polacy nadali.
> Ad 5. Umierali szczęśliwsi.
> Co do reszty - miło się czyta, ale ze smutkiem muszę przyznać, że sa od nas
> lepsi. Otóż mój Ojciec miał służbowo do czynienia z Ruskimi. Kontakty służbowe
> przekładały się na prywatne. Cóż, Sowiet - okupant, ale Ruski - brat
> Słowianin. :-) Podczas pewnej zakrapianej imprezy Polacy polali Ruskim
> jarzębiaku (wiadomo - niech Ruski spróbuje czegoś lepszego niż siwucha i pozna,
>
> co to cywilizacja). Jedna z rosyjskich żon oficerskich spróbowała i
> stwierdziła, że coś to słabe. Nalano jej więc spirytusu (*), który spotkał się
> z uznaniem:
> - Wot, charoszyj!
>
> (*)
> "- Czy to wódka?"
> "- Ależ królowo, jakże bym śmiał nalać damie wódki, to czysty spirytus!"
> Kto wie, skąd powyższy dialog?
>
> I jeszcze ad 4 - no i widzicie: Polak, nawet nachlany, potrafi napisać coś
> zasługującego na Nobla. :-)
>
>

A to rozrabiamy my, dzikie malpy z dzungli. A potem zwalamy
wszystkie nasze psoty na Jews.



Temat: Pigwówka
nie pilam nigdy nalewki z pigwy,jadlam natomiast dzem z nich i byl smaczny.
Ja osobiscie lubie nalewke z wisni,czarnych porzeczek i z czarnego bzu,robilam
tez kiedys ratafie,ale w tym roku chyba juz nie bede robic Pierwsze zalewanie
powinno sie robic zawsze spirytusem a drugie czysta wodka. Spirytus musialam
zawsze brac potajemnie z Polski bo u nas niestety go nie ma. W sumie nalewki to
taka babska wodka,ale rozumiem cepie,ze czasem lubisz sobie troszke slodkosci
dziabnac

z pozdrowieniem dla mej tlustej przyjaciolki,ktora uwielbia me zdjecia i nie
przepusci ani jednego

i157.photobucket.com/albums/t53/sloneczko1/naleweczki.jpg




Temat: Kuchnia - smaki Vistuli..........
Kendo, będzie tego napitku ok 1L. Mozna dodać więcej spirytusu, wyjdzie mocniejszy, ale i ten jest niekiepski i smakowity. Dla utrwalenia jeszcze jeden przepis alkoholowy, jak balangować to na całego
Do garnka należy wlać 0,5 L ciemnego piwa, dołożyć kilka goździków, maleńki kawałeczek wanilii lub odrobine cukru waniliowego, pół szklanki cukru (jak ktoś lubi słodsze może być nawet cała) , otartą skórkę z pomarańczy (płaską łyżeczkę) i wszystko zagotować, gdy piwo zacznie podnosić się w garnku, wyłączyć ogień (obowiązkowo) i wlać do gorącego półlitrową butelkę spirytusu, może tez być mocna czysta wódka, ale ze spirytusem jest lepsze. Lekko schłodzić i rozlać do butelek, odstawić na kilka dni aż się sklaruje, przecedzić przez jakiś filtr, moze być gaza lub wata w lejku, porządnie schłodzić i ostroznie spożywać. Uwaga:nawet w niewielkiej dawce zwala z nóg najtęższego smakosza, pyszne do kawy, pomaga na wszelkie choroby ciała i duszy.



Temat: Dobry den
Miltoniu, jak mozesz mnie o takie rzeczy posadzac jak zapijanie osmiornic piwem?
jest taki fragment u Bulhakowa kiedy kot Behemot podaje Malgorzacie kieliszek z
czyms przezroczystym, ta pyta czy to wodka, a kot az sie jezy z urazy i mowi: za
kogo pani mnie ma, jak smialbym proponowac damie wodke?! To czysty spirytus!!
Mam te same odczucia.
Nie ja popijalem osmiornice weiezenbierem tylko gosc zamorski. Senior mowil,
djac mi wpezencie pierwsza paczke zyletek, ze sa w zyciu mezyczyzny (tak kiedys
nazywalo sie faceta) sytuacje alkoholowe, w ktorych on musi. Ale nic nie mowil o
zakaskach.
Na litosc boska, toz ja mam do was zjechac z marcem-kwietniem i strach mnie
bierze kogo wy oczekujecie :-)))



Temat: Wasze ulubione książkowe zdanie/fragment
Jeednak nie mogę sie oprzeć :-)
Tak, człowiek jest śmiertelny, ale to jeszcze pół biedy. Najgorsze, że to, iż
jest śmiertelny, okazuje się niespodziewanie, w tym właśnie sęk!

To mądry człowiek - pomyślał Iwan - Trzeba przyznać, że wśród inteligentów także
trafiają się wyjątkowo mądrzy ludzie, nie da się temu zaprzeczyć.

- Niech mnie diabli porwą!
- Niech diabli porwą? To się da zrobić...

- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. (...)
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki?
To czysty spirytus.

Szukam tego kiedy Małgorzata mówi czemu została wiedżma i nie moge znależć w
necie ma ktoś pod ręka książkę, a może pamieta i moze mi podrzucić ?



Temat: czy ktoś nie zapłacił PCC po kupnie auta w Polsce?
Nie tylko u ciebie jest pop...ny WK. Z mojego doswiadczenia moge powiedziec, ze
wsrod wszystkich urzedow, ktore w jakims stopniu zajmuja sie "obsluga
petentow", to WK siedzi najwiekszy beton.

Musiales dac papier bo tak ci powiedzieli, a ty przyniosles. Faktem jest ze
taki obowiazek istanil przez ponad 10 lat (ustawa o oplacie skarbowej, ktora
zastapil w 2001 roku PCC, obowiazywala od 1989 roku). Ludzie sie przyzwyczaili
i nie bedac swiadomymi zniany przepisow dotyczacych rejestracji, dalej
przynosza jesli WK o to (nieslusznie) poprosi.

To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. - Na litość boską, królowo -
zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.
Małgorzata i Behemot/



Temat: Wykwity na cegle klinkierowej
nie jestem sto proc. pewny co jest najlepsze ale....
jak czegos nie wiem to ide do np. supermarketu budowl. i chodze po stoiskach...
jak dojdziesz do chemii budowl ( srodki czyszczace i impregnujace- gruntujace),
to poczytaj na opakowaniach z tylu wiele srodkow sluzy do czyszcz. i gruntow...
niemieckie sa dobre Henkel- firma ale jest tez pelno Polskich i Fr... i
inn... Kupilbym na probe male opakow i sprubowal na kilku ceglach jak sie
zachowuje srodek...
Nie doradzam ladnej nowej cegly czyscis meczanicznie , raczej delikatnymi
scierkami lub... taka do kuchni jak juz musisz mocniej..
ale kiedys slyszalem ze czyszcza tez taka sama cegla ( cegly cwierc np. o inne
cegly i wtedy nie zmieni barwy.. pod warunkiem ze cegla da sie w ten sposob
wyczyscic) jak wiadomo klinkier jest cegla o twardej strukturze, czyli sie nie
sciera latwo, ale istnieja odmiany ktore sa bardziej porowate i dadza sie
czyscic...

powodzenia

Miro
:-)
slaw

- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. (...)
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie
wódki? To czysty spirytus.

Zna ktos autora?

Ja owszem
Bulchakow jesli sie nie myle,
ciekawe ze facet meczyl sie nad ta ksiazka pod koniec zycia...




Temat: Szukam dobrego fotografa na wesele
1) A jak sobie wyobrazasz wywolywanie rawow bez fotoszopa? A poprawa
balansu bieli (a przepraszam, ty zapewne podczas imprezy weselnej
latasz zawsze z szara kartka i manulanie go regulujesz, heheheh). A
poprawianie kadrow - cropowanie? Fotoszop to takie samo narzedzie
pracy jak aparat. Dawniej sie uzywalo chemii i powiekszalnika, teraz
robis ie to cyfrowo...
2) Profesjonalista nie kupuje drogiego aparatu. Kupuje drogie szkla
i wcale nie po to by 'pokazac jakimi sa profesjonalistami', tylko
dlatego, ze
3) Nie wyobrazam sobie jakos, ze w ciemnym w ciemnym kosciele
moglbym polegac jedynie na swietle zastanym, nie uzywajac szkla
wolniejsze go niz f:1,8. ALe takie szkla kosztuja. Nawet nie
wyobrazasz sobie jakie mozliwosci daje dobry (drogi) aparat.
Uzywalne ISO 6400 to jest piekna sprawa.

-
To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. - Na litość boską,
królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To
czysty spirytus. Małgorzata i Behemot/



Temat: sake z wkladka czyli japonskie maslaki
Tak sie sklada, ze zdarzylo mi sie w zyciu w przemysle alkocholowym w Chinach
pracowac.
Problem jest taki, ze do zrobienia czystego spirytusu (taki do wodki) potrzeba
12 metrowych wiez rektyfikacyjnych a tu takich nigdy nie bylo.
Z tego powodu do zabicia "zapaszku" dodawano tu zawsze roznych dodatkow.
I tak powstalo Bai Jiu czyli chinska wodka.
Jako, ze w Chinach akcyza na alkohol jest bardzo niska wiec ceny trunkow tez
zaczynaja sie od "zlotowki". Ale koncza sie na absurdalych poziomach za markowe
Bai Jiu. Smak rozrozni tylko "koneser".
Najgorszy problem z piciem tych specyfikow jest "bai jiu burps" czyli odbijanie
sie tym smaczkiem przez 2-3 dni.
Zyczyc tego mozna tylko najgorszym wrogom.




Temat: Przekąska przedwielkanocna
Likier wisniowy - przepis:)
Nie podam w ilosciach poniewaz, nigdy nie waze, robie na oko.
Wisnie bez pestem zasypac cukrem i odstawic az pusci sok, na ok 2-3 miesiace.
Potem zlac sok do sloja a wisnie zalac spirytusem z wodka czysta i odstawic na
jakies 3-4 miesiace. Czasem trzeba nim wstrzasnac. Nie zalewam sama wodka bo
kiedys mi nei wyszlo i nei wiem dlaczego. Proporcje wedlug uznania. Po tym
czasie zlewamy sok procentowy i odcedzamy wisnie. Sok procentowy laczymy z
sokiem slodkim, zlewamy do sloj lub butelek i odstawiamy na jakies 3 miesiace do
zgryzienia sie. Czym dluzej stoji tym lepiej Wisnie do sloja i uzywamy do
tortu Schwarzwald lub innych deserow, lodow itd.
Likier ma piekny ciemny rubinowy kolor i smakuje wybornie. Jeszcze mi si enie
zdazylo zeby komus nei smakowalo

Robei takze likier z pigwy ale to nie wszyscy lubia, chociaz piekny ma kolor




Temat: Wasz ulubiony cytat z książki.
Wasz ulubiony cytat z książki.
- Noblesse oblige - zauważył kocur i nalał Małgorzycie do smukłego kieliszka jakiegoś przerzystego płynu.
- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata.
Kot poczuł się dotknięty i aż podskoczył na krześle.
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus!

Jak chcę sobie poprawić humor, sięgam po "Mistrza i Małgorzatę"



Temat: Szatański wątek (666)
Zaiste głęboki to wątek..
A jak tak podsumuje ten wątek demoniczny:
"- No co, bardzo panią wymęczyli? - zapytał.
- O nie, messer - odparła mu Małgorzata, ale powiedziała to tak cicho, że ledwo
ją było słychać.
- Noblesse oblige - zauważył kocur i nalał Małgorzacie do smukłego kieliszka
jakiegoś przejrzystego płynu.
- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata.
Kot poczuł się dotknięty i aż podskoczył na krześle.
- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czyż ośmieliłbym się nalać damie
wódki? To czysty spirytus!
Małgorzata uśmiechnęła się i spróbowała odsunąć kieliszek.
- Proszę pić śmiało - powiedział Woland i Małgorzata natychmiast wzięła
kieliszek do ręki."




Temat: Sankcje na Izrael, i to migiem!!!
Nie wiem
> chcialam sie ciebie zapytac, czy ty wiesz wogole, co to znaczy po hebrajsku
> behema? bp behemot to liczba mnoga od behema....

Ja jestem ten od Bułhakowa, a czy ów wziął imię od biblijnego hipopotama (bo
powszechnie się uważa, że tajemniczy "behemot" to poczciwy hipcio), czy od
hebrajskiego "behema", to już nie wiem. Może od obu. :)
Co do kawki i opijania geszeftu, to:

- Czy to wódka? - słabym głosem spytała Małgorzata.
Obrażony kot podskoczył na krześle.
- Ależ królowo, gdzieżbym śmiał nalać damie wódki! To czysty spirytus.
lib.ru/BULGAKOW/
Na pohybel silnej i zjednoczonej Unii Europejskiej :)
B.



Temat: Rosyjski bóg
I Twoje
"(...)
- Noblesse oblige - zauwazyl kot, nalewajac Malgorzacie szklanke
przezroczystego plynu.
- Czy to wodka? - slabym glosem zapytala Malgorzata.
Obrazony kot podskoczyl na krzesle:
- Alez krolowo! Uwazasz, ze moglbym nalac damie wodki? To czysty
spirytus!
(...)"

Na zdrowko i szczesliwego Nowego Roku,
B.



Temat: kuchenne sekrety
Jak się gulasz robi i robi i zrobić się nie chce a mięsko twarde, trzeba dolać
trochę spirytusu albo wódki czystej - po pewnym czasie w wyniku duszenia
alkohol wyparuje, a mięso zmięknie. Gdy przesolimy np zupę albo sos, trzeba
wrzucić surowego ziemniaka i pogotować z tym ziemniakiem trochę, po czym go
wyłowić - wchłonie część soli.
P.S. Ta Nina 1 wcześniej to nie ja! Jak widać Nin tu coraz więcej... Pozdrawiam!



Temat: Wątek dymny
Mnie nawet nie chodzi o zdrowie...
(choć to też) ale o sens palenia. ciągle czekam aż kiedyś mi jakiś palacz
wyjaśni co takiego daje mu palenie (poza rakiem krtani i płuc). bo jestem w
stanie poniekąd zrozumieć picie wódki lub czystego spirytusu, łykanie, wąchanie
i wciąganie rozmaitych proszków czy też wstrzykiwanie do krwioobiegu różnych
dziwnie działających płynów. jednego tylko nie umiem zrozumieć: palenia. serio.
ale może jakiś dziwny jestem.




Temat: Wino ze śliwek - prosty przepis
Wino ze śliwek - prosty przepis
Mam sporo śliwek i taki oto przepis znalazłam w sieci na wino:

do duzego sloja wsypujesz na przemian śliwki (koniecznie z pestkami, całe) i
cukier.
Proporcje wg uznania. Cukier, śliwki, cukier, sliwki itd.
Stoi to wszystko ok. 3-4 tyg. jak śliwki puszczą dużo soku i cukier sie
roztopi.
Zalewasz soczek z śliwkami dowolną ilością spirytusu lub czystą wódką.
I to ma stac jak najdłużej póki śliwki nie będą bardzo pomarszczone. Im
dłużej stoi tym lepsze.

Czy wyjdzie mi wino z takiego przepisu? Ile to w sumie powinno stać? Czy na
koniec płyn ładnie odcedzi się od reszty?

Z góry dzięki za wskazówki, w kuchni raczkuję;)




Temat: prosty i efektowny tort?
"Tort piaskowy" (który zawsze się uda):
Do miski wbić 8 całych jajek, dodać 35 dag cukru pudru-miskę postawić na dużym
garnku z wrzącą wodą i ubić jajka z cukrem na gęstą puszystą masę, najlepiej
mixerem, bo szybciej (trzepaczką około 20 minut). Z tej ubitej masy odjąć dwie
filiżanki, a do pozostałej masy dodać roztopione i ostudzone 18 dag masła lub
margaryny i 25 dag mąki ziemniaczanej-wymieszać i wlać do tortownicy,
wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika i piec
około 50 minut w 180 stopniach.Po upieczeniu i przestygnięciu tortu, przekroić
go na trzy części. jedną warstwę posmarować kwaśną konfiturą lub dżemem, a
drugą część, boki i wierzch, wysmarować masą kawową.
Masa kawowa:15 dag masła lub margaryny utrzeć z 10 dag cukru pudru, dodać 3
łyżki kawy rozpuszczalnej i połączyć z odłożonymi wcześniej dwiema filiżankami
ubitych jajek. Na koniec dodać do masy łyżeczkę czystego spirytusu lub wódki,
co zaostrzy smak. Masę dobrze wymieszać i równo rozsmarować na torcie. Do
zdobienia można użyć szprycy. Można też ozdobić skórką pomarańczową, owocami
wyjętymi z konfitur i osączonymi z soku i.t.p.
Pozdrawiam! bajeczka04



Temat: wyskoczyl mi pikiel na brodzie
ala.l napisała:
>
> Elissko..nie przypuszczam zeby mi masci pomogly..
>
Masz rumianek albo szałwię? Albo azulan? Albo ... "dalacin"?
Musisz to przemyć/zdezynfekować i zatrzymać proces zapalny (maścią
zawierająca antybiotyk).
Choćby spirytusem czy czystą wódką - przemyć. Jeśli nie masz maści
czy azulanu/szałwii to możesz zrobić trochę papki z alkoholu i
maizeny lub mączki kartoflanej.



Temat: Zegnam panstwa. Zycze powdzenia w leczeniu,
Jest sposob na czosnek, zeby po nim nie odsuwac od siebie ludzi. Nalewke robi
sie ze zmiazdzonego swiezego czosnku, ktory zalewa sie czysta wodka lub
spirytusem w sloiku, tak zeby byl przykryty plynem. Powinien stac w ciemnosci i
chlodzie przez 10 -14 dni, od czasu do czasu trzeba go potrzasac. Potem trzeba
go odcedzic, wycisnac i znowu zostawic na 3-4 dni. Dawkuje sie go kroplami.
Przepis mowi zeby ilosc kropli zwiekszac po jednej az do 25 trzy razy dziennie
a potem brac 25 3xdziennie az do skonczenia. Ostatnio bralam 25 (pol lyzeczki)
2-3 razy dziennie i tez bylo dobrze.
Ten sam przepis znalazlam w kilku zrodlach, stosuje sobie taka kuracje od 5 lat
kazda jesienia i uwazam ze dzieki m.in jej nie lapie gryp, mimo pracowania w
miejscu, gdzie zawsze ktos kicha i kaszle.
Co do zdrowia, ktore tak beztrosko tracimy to jest juz nawet powiedzenie, ze
ludzie wydaja dziesiatki tysiecy zlotych by to zdrowie stracic zapracowujac sie
na smierc i zdobywajac te wszystkie dobra materialne, a potem oddaliby te
wszystkie pieniadze by zdrowie odzyskac.
Przyszlo nam teraz zyc w swiecie gdzie ludzie juz kompletnie utracili instynkt
samozachowawczy....




Temat: Bardzo dobre ciastko-placek grelażowy
Bardzo dobre ciastko-placek grelażowy
Ostatnio często ktoś prosi o przepis na dobre ciastko. Zatem i ja wtrące
swoje "trzy grosze" i podaję przepis na jedno z lepszych ciastek jakie z
kolei ja jadłam.

PLACEK GRELAŻOWY
(na blaszkę)

Ciasto kruche:
35 dkg mąki
1 margaryna zwykła (posiekać)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
7 dkg cukru pudru
skórka z 1 cytryny (sparzyć zetrzeć na drobej tarce)
1 cukier waniliowy
1 jajko
3 żółtka
Zagnieść ciasto, podzielić na pół i upiec dwa placki. (do zarumienia temp.
150 st.C).

Ciasto orzechowe:
6 białek
17 dkg cukru kryształu
25 dkg orzechów siekanych
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i orzechy. W/w składniki to
składniki na 1 placek a
trzeba upiec 2 takie same placki. Temp. max 100 st.C (to ciasto trzeba suszyć
do ok. 45 min).

Masa:
9 zółtek
2 jajka
2 szkl cukru kryształu
kawa rozpuszcalna (ja daję granulowaną Nescafe 1 malutkie opakowanie)
50 ml spirytusu (lub czystej wódki trochę więcej)
2 masła (lub margaryny palmy murzynek)
Jajka i żółtka z cukrem i kawą ubijamy na parze, na gęstą puszystą masę.
Studzimy. Ucieramy
z masłem (mikserem dodając po łyżce wcześniej ubitej masy). Dodajemy resztę
składników.

Przekładamy:
1 ciasto kruche
masa
1 ciasto orzechowe
masa
1 ciasto kruche
masa
1 ciasto orzechowe



Temat: koniak - brandy - wielka różnica??????
Gość portalu: Fuzel napisał(a):

> A nie marnować życia na piciu tylko czystej wódki - to dobre dla PROSTAKÓW....

Współczuję Ci jednak. Niby coś wiesz o alkoholach, ale ten ........ szpan.
Chyba nie spotkałeś porządnej czystej wódki (z tych prawdziwych, a nie tych na
bazie spirytusu przemysłowego).
Zapamiętaj sobie w takim razie jedno: wyprodukowanie dobrej czystej wódki nie
jest wcale łatwiejsze od produkcji brandy, czy koniaku. Różnica polega głównie
na szybkości. Dobrą wódkę można szybciej uzyskać, koniak musi leżakować. Ale
najdroższa wódka na świecie ( www.funforever.net/archives/worlds-most-
expensive-vodka/ ) też potrafi być droga.

pzdr




Temat: orzechówka :)
juliettamasina napisała:

> czysta wódka czy spirytus?

moze czysty spirytus? ;)




Temat: UE: nie zgadzamy się z unijną definicją wódki
Oj nie.
Bimber to każdy surowy, nieuszlachetniony destylat.

Uszlachetniony trzymaniem w beczce dębowej nosi różne nazwy-brandy (z
winogron), whisky z jęczmienia, śliwowica ze śliwek, kirsch z wisni,
himbergeist z malin, rum z trzciny, tequilla z soku z agawy, calvados z jabłek,
etc.

Uzdatnić do picia można też rektyfikacją (i ewentualnie węglem drzewnym). Tak
powstaje czysty spirytus, a po rozcieńczeniu WÓDKA. Jest sprawą jakiegoś
gescheftu próba ograniczanie nazwy wódka do ziemniaków i żyta. jest on pewnie
korzystny dla Polski kraju żytnio ziemniaczanego, ale merytorycznie jest to
bezzasadne. Oczyszczony świetnie spirytus gubi ślady pochodzenia. Praktycznie
nie do odróżnienia jest czysty spirytus, i zrobiona z niego czysta, biała
wódka, niezaleznie od surowca pierwotnego.




Temat: Po których wódkach kac jest najmniejszy?
Potwierdzam tezę o dobrych wódkach.Kac pochodzi od zanieczyszczeń których
nie oddzielono podczas rektyfikacji spirytusu. Bowiem najlepsze wódki czyste
robi się tak, że wpierw produkuje się spirytus, najlepszy jest z czystego
ziarna,starannie rektyfikuje /można i trzykrotnie/, a potem miesza ze źródlaną
wodą. Gorsze gatunki wytwarza się z kartofli, owoców, resztek poprodukcyjnych
np melasy, słowem ze wszystkiego, co fermentuje. Z tego badziewia wytwarza się
różne fantazyjne "nalewki, koktajle,poncze" lub dolewa do jaboli.
Dlatego polecam dobre wódki czyste, np "Pałacowa" z białostockiego Polmosu, lub
"Wyborową". Jak ktoś lubi koktajle, to też niech sam komponuje z "czyściochy".
Pozdrawiam.



Temat: Likier mleczny dla Kajetano.
Wariacja likieru jajecznego
2 lub 3 puszki mleka skondensowanego /moze byc slodzone/
6 zoltek
szklanka cukru pudru /jesli mleko jest slodzone, tylko kila lyzek!!!/
1/4 litra spiryrusu
1/4 litra koniaku lub czystej wodki
w przypadku braku spirytusu 1/2 litra innego alkoholu, raczej idacego w
kierunku czystej wodki/

Zoltka ubic z cukrem na parze , az masa zbieleje i zgestnieje, mleko wylac do
rondelka i pogrzac, po ostudzenie wlac do masy zoltkowej tez ostudzonej,
nastepnie miksujac ciagle wlewac alkohol. Mozna dodac mocnego naparu kawy lub
kakao.
O tyle lepszy niz ze smietanka, gdyz w przypadku braku spirytusu nie istnieje
niebezpieczenstwo jakiegos "zepsucia" i w ogole sie rozwarstwia!




Temat: nalewka ze sliwek?
Nalewka ze śliwek

1 kg b.dojrzałysch śliwek, najlepiej węgierek
1l spirytusu
0,5 l wódki czystej 45%
szklanka
szklanka cukru
Świeże śliwki wsypać do dużego słoja i zalać mieszaniną wódki i spirytusu.
Zakorkowane pozostawiamy do macerowania na okres 4-6 tygodni. Co kilka dni
potrząsamy słojem. Potem zlewamy płyn znad owoców do innego słoja przez lejek z
watą. Owoce miażdżymy nie zgniatając pestek, zasypujemy cukrem i mocno
potrząsamy butlą. Pozostawiamy na 2-3 tygodnie w cieple do rozpuszczenia się
cukru, co parę dni potrząsając butlą. Syropem doprawiamy do smaku zlany znad
owoców pły i pozostawiamy do sklarowania. Sklarowaną wódkę zlewamy do butelek,
w których ma być przechowywana, zyskuje na smaku im dłużej będzie stała.



Temat: Szwedzi to alkocholicy.
_szwedka napisała:

> hahaha
> a juz najbardziej te "ogromne ilosci czystego
spirytusu" hahaha. Ciekawe skad
> sie on bierze w Szwecji? Alkochol powyzej 60% jest
traktowany w Szwecji jak
> narkotyki. Ani go nie kupisz ani nie wolno wwozic do kraju.
> Ostatnimi tez czasy pisze sie wszedzie ze ilosc
spozywanej wodki na 1
> mieszkanca spada na rzecz wina i piwa.
> Cos ktos pokrecil chyba dlatego ze alkochol powyzej 25%
nazywa sie "sprit"
> hehehe

Chyba nie bardzo rozumiesz podobnie jak Lolo ktory
alkohol pisze przez "ch "jak sie czyta tego rodzaju
statystyki sa kraje gdzie pije sie duze ilosci piwa
sa takie gdzie dominuje wino sa rowniez takie gdzie
pije sie wodke zeby dac jakis obraz tego wszystkiego
jak wyglada spozycie trzeba uzyc wspolnego mianownika
dla wszystkich rodzaji alkoholu temu ma sluzyc pojecie
czysty spirytus i tak wypadalo by to rozumiec.



Temat: nalewka ze sliwek?
Gość portalu: rebeka napisał(a):

> Nalewka ze śliwek
>

> 1l spirytusu
> 0,5 l wódki czystej 45%
> Świeże śliwki wsypać do dużego słoja i zalać mieszaniną wódki i spirytusu.

Taka uwaga: Nie powinno się jakichkolwiek owoców zalewać alkoholem o stężeniu
wyższym niż 70 %. Taki alkohol skutecznie ścina białko, co utrudnia
przechodzenie tego na czym nam zależy z owoców do roztworu. Z pobieżnego
rachunku wynika, że proponowany w przepisie alkohol ma ok. 80% i nawet biorąc
pod uwagę, że ze śliwek wypłynie nieco soku, to i tak nam nie rozcieńczy
wystarczająco maceratu.
Ale jeśli ktoś tak robi i mu wychodzi - to w zasadzie nie ma sprawy.




Temat: Do szanownych nalewkowiczów
nobull, ta wychodzi
1 kg węgierek, 1 kg cukru, 1 l spirytusu, 0,75 czystej wódki.
Sliwki umyc, pokroic na kawalki wlozyc do naczynia(gąsiorka) zalać wódką i spirytusem. Zamknąć szczelnie i na słoneczko wystawić na 5 tygodni.
Potem cukier rozpuścic w 0,5 l gorącej wody, wlać do gąsiora i pozostawic na 2-3 dni.
Zlać i sklarować. Po sklarowaniu powinna dojrzewać min. 4 mis (ale degustacja już możliwa :)



Temat: Jak samemu zrobic wyciag z orzecha wloskiego.
Jak samemu zrobic wyciag z orzecha wloskiego.
Teraz jest opowiedni czas aby zrobic wyciag z orzecha
wloskiego.Bierzemy sloik lub butelke o szerokiej szyjce,upychamy
wczesniej cieniutko pokrojone cale zielone owoce orzecha.Mozemy
napelnic nawet caly sloik,nastepnie zalewamy spirytusem,ewntualnie
czysta wodka,zakrecamy.Co kilka dni potrzasamy zawartscia sloika.Po
dwoch tygodniach nalewka jest gotowa,zawartosc plynna przelewamy do
butelki,jezeli sloik byl wypelniony w duzej czesci orzechem,nalewke
mozemy roscienczyc dodatkowym spirytusem lub wodka



Temat: Nalewka z lubaszek?
Grecy poradzili , aby swieze figi zjesc z jogurtem i miodem
i popic metaxa.........
Budapesztnapisal troche metnie ale:-
- swieze figi pokroic na cztery i zalac czysta wodka na miesiac
- odmierzyc 1/4 objetosci zuzytej wodki - tyle wziasc spirytusu
- spirytusem zalac suszone figi i na pewno rodzynki
- mozna dodac 1 lis laurowy i skorke z cytryny
- oba sloiki zamknac szczelnie i czekac miesiac
- zlac , filtrowac, polaczyc, poczekac 3 miesiace
- zrobic probe , dodac czego brakuje: miodu , innych bakalii, orzechow????
- rozlac do butelek , czekac.......
ad. poziomek - ja zlewam po 3 dniach ( robia sie biale)
i tym zlanym alkoholem nalewam nowa porcje poziomek
i tak robie 3 razy
maliny tez tak traktuje - otrzymuje sie super aromat i kolor
pozdrawiam



Temat: Nalewka śliwkowa
bardzo dziękuję. wybrałam to:

Nalewka śliwkowa
1 kg dojrzałych węgierek
1 kg cukru
1 l spirytusu 70-procentowego
0,75 l czystej wódki

Owoce umyć, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki, włożyć do gąsiorka, zalać
wódką oraz spirytusem, szczelnie zamknąć i odstawić w nasłonecznione miejsce na
5 tygodni.
Cukier rozpuścić w 0,5 l gorącej wody, wlać do gąsiorka, wymieszać i pozostawić
na 2 - 3 dni.
Potem nalewkę zlać i sklarować.
Odstawić co najmniej na 4 miesiące.

wydaje się prostę. Mam nadzieję, że będzie smaczna....
Jeszcze raz dzięki




Temat: Nalewka z wiśni
Wiśnie zalewamy w słoju miodem, odstawiamy w ciemne miejsce i czekamy aż owoce
puszczą sok i wzystko zrobi sie płynne. Nie wiem jak długo to trwa, bo z regułu
zapominam o słoiku, ale na oko to tak 2-3 miesiące.
Później sa dwie szkoły.
Sok zlewamy i mieszamy ze spirytusem i wódką 1:1 i odstawiamy. Właściwie jak w
przypadku wszystkich nalewek im dłużej postoi tym lepiej. Ja to robię w słoju
po wiśniach, a po jakimś czasie rozlewam do butelek, ale juz bez osadu, którego
trochę na dnie słoja się zbierze. Wychodzi trunek mocny, o pięknym rubinowym
kolorze, pyszny, ale zdradliwy bo słodycz miodu i wiśni całkowicie maskuje
działanie alkocholu. (Sprawdzone na ciotkach - posmakowało i był ubaw). Wiśnie
mama dawała do jakiegoś ciastka.
Ewentualnie zalewamy sok z wiśiami spirytusem i wódką 1:1 i czekamy. wisnie
można wyjadać, a smakują dość dobrze. Czysty płyn można zlać do butelek.



Temat: NALEWKI-prośba o przepisy
Chciałam Ci podać "kilka" linków, ale z wyszukiwarki wypłynęła Niagara,
więc lepiej poszukaj sama. Wpisz "nalewka" i/lub "nalewki"
i zaznacz "w treści".

U mnie na parapecie stoi w tej chwili taka:

1 kg węgierek, 1 kg cukru, 1 l spirytusu, 0,75 czystej wódki.
Sliwki umyc, pokroic na kawalki wlozyc do naczynia(gąsiorka) zalać wódką
i spirytusem. Zamknąć szczelnie i na słoneczko wystawić na 5 tygodni.
Potem cukier rozpuścic w 0,5 l gorącej wody, wlać do gąsiora i pozostawic
na 2-3 dni. Zlać i sklarować. Po sklarowaniu powinna dojrzewać min. 4 mis
(ale degustacja już możliwa :)
(przepis Giezika)




Temat: Ulubione cytaty
- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata...
- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. Kot poczuł się dotknięty i aż podskoczył na krześle.
- Na miłość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.



Temat: DO KROPKI
w jakim garnku??? Jezu, Krystian, Ty pojęcia nie masz o produkcji!!!
O.k. Od początku:
1. kupujesz mały gąsiorek z korkiem (to taki balon ze zwężoną szyjką. Powiedz w
sklepie że na wino potrzebujesz. Jak Ci będa tłumaczyć, że do wina bez korka,
to nie słuchaj. Korek musi być)
2. kupujesz dojrzałe sliwki. Musza być miękkie i soczyste (powiedz, że na
powidła potrzebujesz), sprawdź ze dwie, czy nie są robaczywe (jak mają takie
brązowe próchno w środku, to nie bierz)
3. z połowy sliwek wyjmij pestki. Umyj wszystkie, te nie przekrojone możesz
ponakłuwać, żeby sok szybciej wyciekł
4. Śliwki wrzucasz do gąsiorka, zasypujesz cukrem i zalewasz spirytusem.
Spirytus powinien przykryć śliwki. Jesli będzie go za mało, dodaj zwykłą czystą
wódkę, bo wyjdzie straszny zajzajer.
5. Gąsiorek zakorkuj, potrząśnij troszkę, żeby cukier zamieszać. I tak
potrząsaj tym gąsiorkiem co dwa, trzy dni.
6. Płynu będzie coraz więcej, bo śliwki puszczą sok. I tak ma być.
7. Po 2 tygodniach (najmniej) otwórz gąsiorek i nalej sobie lufkę. Nie za dużą,
bo może być mocne jak cholera i się upijesz.
8. JEDNĄ!!! napisałam!
9. Napisz jak Ci smakuje, czego brakuje albo czego za dużo. Zobaczymy co dalej.
Rany Julek! Żeby baba chłopa uczyła, jak się wódkę pędzi! Do czego ta
demokracja ludzi doprowadziła!!!




Temat: 43000
zabrakło jednego 0, 430000 miało być...
"- To wódka? (...)
- Na litość boską, królowo (...) czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."



Temat: sprawdzona pigwówka
Znalazłam przepis Macieja Kuronia na nalewkę z pigwy. Wszyskie Jego przepisy
kulinarne lubię bezkrytycznie, więc proszę:
kilogram owoców kroimy w ćwiartki lub połówki i w słoiku (koniecznie 3
litrowym) zalewamy 1 litrem czystej wódki. Po miesiącu dolewamy pół litra
czystego spirytusu i odstawiamy nalewkę na kolejny miesiąc. Po tym czasie
odcedzamy płyn przez filtr do kawy. Natomiast do owoców dosypujemy od pół do
kilograma cukru i zamykamy. Po kilku dniach otrzymujemy litr gęstego syropu. To
właśnie on doskonale nadaje się jako dodatek do herbat.Jego zdrowotne
właściwości zapobiegają przeziębieniu i jesienno zimowej handrze:)



Temat: Łagodny i dobry alkohol dla kobiet - co polecacie?
mistrz i malgorzata na wszystko ci odpowie
-Czy to wódka?- słabym głosem zapytała Małgorzata
-Na litość boską królowo- zachrypiał Behemot- czy ośmieliłbym się nalać damie
wódki? To czysty spirytus!



Temat: Czy kobiecie wypada pić wódkę?
'Czy ośmieliłbym się nalać kobiecie wódki? To czysty spirytus!'

;)))



Temat: Jaki alkohol lubią kobiety?
odp cytat
"To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata. (...)

- Na litość boską, królowo - zachrypiał - czy ośmieliłbym się nalać
damie wódki? To czysty spirytus."




Temat: Kurcze, pomazałam se
to w Mistrzu i Malgorzacie bylo (cytat z glowy, ale sens jest):
Kot Behemot stawia przed Malgorzata kieliszek i ona probuje
- to wodka?
- Alez skad. Kobiecie, wodke? To czysty spirytus!




Temat: trusiaa...

Tymczasem...

- To wódka? - słabym głosem zapytała trusiaa.
- Na litość boską, królowo - zachrypiał Sedzia - czyż ośmieliłbym
się nalać
damie wódki? To czysty spirytus.



Temat: Parapetówa wieczorem, przybywajcie!
Dzieńdobrywieczór Państwu ;DD

"Czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty
spirytus....."






Temat: Alkohol w literaturze
Najlepszy jest motyw z "Mistrza i Małgorzaty" Bułhakowa, kiedy to Kot Behemot
nalewa coś do kieliszka Małgorzacie i na jej pytanie "czy to wódka?" odpowiada:
"Nie ośmieliłbym się częstować Damy wódką. To czysty spirytus !!!"
pzdr mirekmil



Temat: alikwoty
Aha, mam cytat:

- To wódka? - słabym głosem zapytała Małgorzata.
- Na litość boską, królowo - zachrypiał Behemot - czyż ośmieliłbym się nalać
damie wódki? To czysty spirytus.



Temat: ile kosztuje Was alkohol miesięcznie?
sporo wydaję...
Nie podam kwoty, żebyście mnie na odwyk nie wysłali
Kupuję dobre alkohole, bo lubię kieliszek czegos dobrego wypić, poczęstować
gości. Poza tym sami z mężem robimy nalewki, więc do tego kupujemy czystą wódke
i spirytus



Temat: długopis-czym wyczyścić kanapę?
Spróbuj wacikiem nasączonym spirytusem albo czystą wódką.



Temat: Alkohol w literaturze
Mistrz i Małgorzata - spirytus, no i wódka czysta



Temat: DO: Maksymilian Andriejewicz Popławski
> Co ja będę gadał - wogóle
> nie lubię czytać książek:>

Różne są odchyły, ale żeby się zaraz tym przechwalać?

"- Na litość boską, królowo - zachrypiał
- czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus!"



Temat: orzechówka :)
orzechówka :)
czy wiecie jak stworzyć orzechówkę?
że alkohol to wiem, ale jakie proporcje? jak długo orzechy mają być ? I w czym,
czysta wódka czy spirytus?




Temat: Wasze ulubione książkowe zdanie/fragment
"On nie zasłużył na światłość, on zasłużył na spokój..."

"(...)czyż ośmieliłbym się nalać damie wódki?To czysty spirytus."

"Mistrz i Małgorzata" Bułhakowa



Temat: Ciekawostki dropsa:)
Absynt, piołunówka:)
C e c h y c h a r a k t e r y s t y c z n e P i o l u n o w k i:
barwa zielonkawa, moc 40-45*, dodatek
cukru 15-30g, zapach ziolowy, smak ziolowy, gorzki.

Zaprawa do wodki Piolunowki
Sklad zaprawy na 10l wodki:
1. Ziele piolunu ... 30g
2. Spirytus 50* ... 400ml

Pokrajane na drobne kawalki (3-4 cm) ziele piolunu zalac w sloiku lub
butelce rozcienczonym
uprzednio spirytusem i macerowac 7-10 dni, po czym zlac ciecz do czystej
butelki jako gotowa
zaprawe. Wyciskac ziela ani przemywac go woda nie nalezy.

Wodka Piolunowka o mocy 40*
Sklad zestawu na 1 litr wodki:
1. 1/10 czesc zaprawy ... 30ml
2. Spirytus 95* ... 420ml
3. Syrop cukrowy z 15 do 30g cukru ... 15g
4. Barwnik zielony ... szczypta
5. Woda do objetosci 1 litra ... ok 535ml

Do gasiorka lub butelki wlac odmierzona ilosc spirytusu, dolac rowna
ilosc wody, zmieszac, dodac
zaprawe, syrop i roztwor barwnika, a nastepnie uzupelnic woda do objetosci 1
litra. Zamiast spirytusu i
wody mozna wziac 1 litr wodki czystej 40*.
Aby wodke odpowiednio zabarwic, nalezy szczypte barwnika (zielen do
cukrow) rozpuscic w
kieliszku w malej ilosci wody i dodawac do zestawu kroplami kazdorazowo
mieszajac i obserwujac
uzyskane zabarwienie, az do otrzymania pozadanego wyniku.




Temat: UE: nie zgadzamy się z unijną definicją wódki
zmuzbi napisał:

> Bądźmy stanowczy! Wódka tylko z ziemniaków i zboża a wszelkie inne produkty
> destylowane z innych rzeczy poprostu :BIMBREM lub BERBERUCHĄ albo
SAMOGONEM !!!

Nie rozumiesz podstawowych spraw!!!!!!
Z ziemniaków, czy żyta - to dopiero belbelucha!!!!!

Czysty spirytus POZBAWIONY rozmaitych smrodów powstających przy zwykłej,
prymitywnej wstępnej destylacji dopiero służy do wyrobu wódki.
Surowiec wyjściowy jest prawie bez wpływu na końcowy rezultat. Taki napój o
wyłącznie alkoholowym smaku, możliwie niczym nie skażonym nazywa sie wódką.

Destylaty z owoców śmierdzą mniej niż z ziemniaków i dają się pić bez
czyszczenia i bez uszlachetniania. Choć mozna i nad nimi pracować, ale wtedy
staja sie odpopwiednio droższe.

Powiedział bym tak: destylatu nieobrobionego z żyta pić nie da się WCALE. Musi
sie go rektyfikować i powstaje produkt lubiany przez wielu.
Detylat z winogron (grappa) czy śliw (rakija) daje sie pić od razu. Są to
napoje o silnym specyficznym smaku i zapachu. Jednym odpowiadają, innym nie.
Upijają tak jak i wódka.
Ale po to by słowa niosły informację o rzeczach, WÓDKĄ usiłuje się nazywac
tylko napoje czyste. Jest merytorycznie obojętne z czego ta OCZYSZCZONA aż do
wywabienia wszelkiego smaku i zapachu (poza smakiem i zapachem etanolu) wódka
jest zrobiona.
Interes handlowy powoduje że producenci z kraju gdzie rosną obficie ziemniaki i
zboża, chca ograniczyć użycie słowa wódka do produktów z tych surowców.




Temat: Rosjanie zapijają się na śmierć wodą kolońską
zigzaur napisał:

> Pozwolić robić wódkę z byle czego i wysyłać do Rosji!

Gdzie się rodzą tacy geniusze jak Ty????

"Z byle czego" - z winogron najbardziej! nasze kartofle to według Ciebie
surowiec szlachetniejszy od winogron???? Oj głupcze!!1

Inna sprawa, że surowiec wyjściowy dla problemu produkcji vodki nie ma ŻADNEGO
znaczenia. Rektyfikacja oddziela ze sfermentowanego zacieru chemicznie czysty
etanol (dokładniej 95% mieszanine etanolu i wody). Jakość wódki zależy tylko i
wyłącznie od czystości, od dokładności oczyszczenia. A to się daje przemysłowo
zrobić także wtedy gdy zaczynamy od takiego paskudztwa jak zacier kartoflany.

Produkcja alkoholu z winogron nie wymagałaby tak starannego czyszczenia, bo już
surowy destylat z wina jest niezły. (Po uszlachetnieniu leżakowaniem, nosi
nazwę koniaku). Ale jak ktoś lubi smak czystej wódki, to sobie rektyfikuje
destylat winogronowy i ma wódkę CO NAJMNIEJ równie dobrą jak z żyta, a
tymbardziej z kartofli.

Nasze wygłupy z wódką to była trywialna próba uwalenia konkurencji. Robienie
jej pod płaszczykiem ochrony konsumenta to KPINA.

Inaczej. Gdy w destylacji spirytusu popełni się niedokładności, to wódka z
winogron czy jabłek będzie nadal SMACZNA (nabierze owocowego posmaku).
Niedokładność rektyfikacji spirytusu z kartofli prowadzi do ohydztwa zwanego w
dawnych czasch "karbidówą". Starsi forumowicze pamietaja może świństwo z czasów
stanu wojennego "Baltic Vodka", z kartofli.



Temat: Eksperci prezydenta mówią nie biopaliwom
Gość portalu: Przem napisał(a):

> A tak wogóle to czym się różni bioetanol od zwykłego etanolu
> (poza nazwą)? Bo z tego co wiem to i jeden i drugi otrzymuje się
> poprzez fermentacje roślin.

Masz racje. Etanol albo alkohol etylowy to jest nazwa zwiazku chemicznego. W
praktyce jest on najlepiej znany jako "spirytus", tyle tylko, ze w spirytusie
jest nieco wody (okolo 5-8%). Jak sie rozcienczy spirytus, tak na oko pol na
pol z woda, to mamy wodke. Mozna dodac tez jakiegos soku....
Ale do rzeczy. Najprostszy sposob produkcji etanolu, to tzw fermentacja
alkoholowa. Potrzebna do tego jeat woda, cukier albo skrobia (tez rodzaj cukru)
i drozdze. Mieszamy, fermentujemy w cieple, destylujemy i...... mamy......
Mozna tez produkowac etanol w syntezie chemicznej np. przez utlenianie metanu
lub z etylenu.
Roznica miedzy alkoholem otrzymywanym poprzez fermentacje czy stnteze chemiczna
polega glownie na rodzaju zanieczyszczen, ktore mozna znalesc w produkcie. Przy
dobrze prowadzonej destylacji praktycznie roznicy nie ma. Jeden i drugi mozna
uzyc do "chrzczenia" benzyny.....albo do zrobienia wodki. Taka wodka domowej
roboty nazywa sie to czesto "bimber", a za granica "moonshine wodka".
Okreslenie "bio" w naszym kontekscie ma wlasciwie tylko znaczenie marketinkowe,
i znaczy, ze ma sie tu na mysli alkohol ortzymywany z produktow naturalnych
poprzez fermentacje, a nie produkt syntezy chemicznej.
Macie racje ze bronicie sie przed marnowaniem spirytusu jako dodatku do
benzyny. Jest to czyste marnotrawstwo. Znacznie lepiej jest go wypic.
Pozdrowienia




Temat: stara książka kucharska
KONSERWY OWOCOWE W SPIRYTUSIE.
Owoce konserwowane w spirytusie są bardzo rzeczą zwyczajną we Francji i krajach
południowych, u nas mało w użyciu pomimo wyborne¬go smaku. Jeżeli zaleje się
owoc zbyt mocnym spirytusem zrobi się z tego wyborna nalewka owocowa, owoc zaś
straci zapach, smak właściwy i barwę. 33°/o spirytusu wystarcza do powstrzy¬ma
fermentacji. Bierze się więc jedna trzecia spirytusu 14 próby, czyli w handlu
znanego pod Nr. 4, a dwie trzecie wody zimnej przego-towanej i miesza razem
jakby na wódkę czystą, dobraną wódką nalewa owoc, do którego dla słodyczy
dokłada się syropu także w proporcyi jednej trzeciej funta na funt owocu.




Temat: Jak wódka, to ze zboża (lub ziemniaków)
Gość portalu: jodłowski napisał(a):

> Śliwowica jest śliwowicą, zwłaszcza domowa.

***********************************

W Polsce śliwowica jest zaliczana do tzw. wódek naturalnych, tak jak winiaki,
wódki jabłkowe, koniaki, whisky, rum. Chodzi o kategorię alkoholi, a nie o nazwę
własną. Domowa śliwowica to raczej nalewka śliwkowa.

Destylowanie nie musi oznaczać przynależności do wódek czystych i gatunkowych,
które uzyskuje sie przez rozcieńczanie spirytusu: zwykłego-czyste,
rektyfikowanego-wyborowe, idealnie oczyszczonego-luksusowe.

Oprócz spirytusów zbożowych i ziemniaczanych istnieją owocowe (jabłka, sliwki i
inne owoce) oraz z melasy cukrowej.

Ciekawe, że to opinia KE jest zgodna z polskim nazewnictwem stosowanym dla
alkoholi destylowanych.




Temat: Nalewki, piwo domowej roboty...
Nalewka wiśniowa
600dkg wisni dojrzalych , czarnych
0,75 l spirytusu 70%
500dkg cukru
wodka czysta 45% - ile wejdzie

czyste wisnie bez ogonkow , ale z pestkami wsypac do duzego naczynia szklanego
wisnie powinny zapelnic naczynie do 2/3 objetosci , nie wiecej
wlac spirytus, szczelnie zamknac , zostawic na 2 tygodnie
nastepnie zlac alkohol znad wisni do osobnej butelki
do wisni wsypac cukier i zalac to wodka
pozostawic na nastepne 2 tygodnie
i nastepnie zmieszac oba alkohole i porozlewac do butelek, zakorkowac

Jest to nalewka prosta do zrobienia , mocna i droga( alkohole!)

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13794817&a=13807351




Temat: ciekawi mnie
Que va ! kazda wodka ma inny smak i aromat(zapach)zaleznie od surowca,destylacji
wody !!!! bardzo wazne! wodka jako wodka to mieszanka spirytusu i wody.To
czysta.kazda o smaku jakims tam juz rozni sie zasadniczo.jest sztuka utrzymac
wlasnie ten swoisty smak i aromat.receptura to jedno a tradycja itp to juz
delikatna sprawa.Wino zalezne jest od wielu faktorow zwiazanych z przyroda itp.
koniak podlega tym samym prawom.natomiast wodka jest prostsza w produkcji.juz
sama zawartosc alkoholu niweluje pewne niuanse smakowe.Koniak wrecz odwrotnie
zawartosc alkoholu ta sama co zawsze-ale wino uzyte do destylacji moze zmienic
smak wyjsciowy.nie mowiac o lezakowaniu.czasami koniak znanej i wusmienitej
firmy musimy przekwalifikowac,dac nazwe mniej znana lub zupelnie nowa.Smak i
aromat,nie odpowiada wymaganiom.smak na jezyku ,aromat lekko podgrzanego w
czarce napitku,zalamanie sie swiatla w plynie dyskwalifikuje produkt.oczywiscie
cokolwiek pomieszasz z coca cola ,lub fanta lemon ,mozna spokojnie nazwac jak
chcesz:)) Salud !!




Temat: Limoncello- tak ma być?
Ha! Czy tak ma byc, to nie odpowiem, poniewaz chyba dla kazdego ma
byc inaczej ;-) Przepisow jest dosc duzo. Zajmuje sie szukaniem i
testowaniem od pewnego czasu. Nie wiem jakie limoncello ma byc w
formie najbardziej czystej, najbardziej tradycyjnej ;-) Mi oblednie
smakuje to podawane w w-wskiej knajpie IlCaminetto jako poczestunek
na koniec posilku. Probuje i probuje, ale dokladnie identyczne mi
jeszcze nie wyszlo.
Z tego przepisu, ktory podajesz robilam i faktycznie wyszlo
straaasznie mocne.
Zastapilam spirytus wodka i wyszlo bardzo smaczne (ale to jeszcze
nie to o czym marze).
Oto przepis:
-zalac 1 litrem wodki zeskrobana wodke z 5 cytryn. (codziennie
trzeba wstrzasnac)
- po 2 tygodniach wylowic skorki i zalac 1 litrem mleka+ 1/2 kg
cukru, doprowadzic do wrzenia.
- po ostudzeniu wyjac skroki w wyrzucic. Zalac wodka (ktora
uprzednio naciagnela skorkami cytrynowymi).

Niemniej jeszcze znalazlam taki link:
www.youtube.com/watch?v=aeYYyY-jIgY
Ponoc to najprawdzisze limoncello ;-)
Chetnie powymieniam sie uwagami/przepisami!



Temat: Gdzie kupić owoce czarnej porzeczki?
a ja polecam ten przepis:

* 1.5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
* 25 dag cukru
* 1.5 l czystej wódki
* 1 szklanka spirytusu

Nalewka z czarnych porzeczek - Smorodinówka - sposób przygotowania
Owoce przebierz, opłucz, oczyść z szypułek i włóż do słoja, przesypując cukrem
warstwa po warstwie. Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w nasłonecznione
miejsce. Powstały sok zlej i wstaw do lodówki, a owoce w słoju zalej wódką i
odstaw na 3 tygodnie. Następnie zlej nalewkę do butelki, wymieszaj z sokiem,
dodaj spirytus i odstaw na 2 miesiące. Potem przecedź (np. przez filtr do kawy
lub kilkakrotnie złożoną gazę) i odstaw jeszcze na 4 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Sam jednak robię małą modyfikację. Ma 2,0-2,5 kg porzeczek dodaję 1 kg cukru.



Temat: Gorzelnia na Zabkowskiej
Ja w sprawie formalnej.
Istnieje różnica między gorzelnictwem a rektyfikatorstwem. Gorzelnictwo to
prosta produkcja surowego spirytusu i wysokoprocentowych alkoholi przez
fermentację płodów rolnych lub odpadów przemysłowych, np. ługów posiarczanych
(tak, warto wiedzieć, co pijemy!). W najprostszej formie znane było w Polsce od
XVI w. Aż do początków XIX w. wódkę zawierającą 20-35% spirytusu produkowano
głównie w prostych dworskich browarach. Od II ćwierćwiecza nastąpiła rozwój
dworskiego gorzelnictwa, poprzez wprowadzanie ulepszonych urządzeń i metod
produkcyjnych, przy ogromnym obniżeniu kosztów produkcji. Pierwszą w
Królestwie, która wprowadziła postęp techniczny była gorzelnia w Wilanowie
(1821). Tzw. >Szał gorzelniany< ogarnął Galicję i Królestwo trochę później, bo
w połowie XIX w. Tego typu produkcja dawała np. państwu austriackiemu ponad 50
% dochodu. Ale dopiero od końca lat 70-tych nastąpił wyraźny postęp techniczny
w gorzelnictwie. Wprowadzono wówczas na wielką skalę system rektyfikacyjny, co
pozwoliło otrzymać prawie czysty spirytus.
pl.wikipedia.org/wiki/Rektyfikacja
Na przełomie XIX/XX w największe rektyfikatornie znajdowały się w Królestwie i
Wielkopolsce. Jedną z nich była ta nasza, na Pradze.
Pozdrawiam :-)




Temat: Po których wódkach kac jest najmniejszy?
na kaca nie wplywa tylko ilosc wypitego alkoholu, ale takze jego czystosc (jakosc). im mniej metanolu zawiera tym lepiej czujemy sie dnia nastepnego, wiec najlepiej pic czysty spirytus, potem wodke. na koncu tej listy znajduja sie rozne rodzaje whisky i brandy. co do rodzajow wodek - na pewno ciezko jest po starogardzkiej:) a w przypadku pozostalych to nie zauwazylem roznicy. czy jest to absolwent, bols czy tez finlandia glowa boli tak samo. jedynym sposobem na zlagodzenie go jest zadbanie o odpowiedni poziom mineralow (Mg i K) oraz witaminek (przeciwutleniacze, najlepiej C)



Temat: dostałam słoiczek żurawin?co proponujecie?
Likier żurawinowy
1/2kg żurawin
1/2 l wódki czystej
4 szklanki cukru
1/4l spirytusu
1 laska wanilii
Zurawiny przekręcić przez maszynkę zalać wódką dodać wanilię i postawić na 3
dni w naczyniu zamkniętym /najlepiej w lodówce/. Następnie przecedzić przez
gazę i wycisnąć. Dodać 4 szklanki cukru i wlać 1/4 l spirytusu postawić na
ogniu i zagotować ostudzić rozlać do butelek. Smacznego



Temat: Whiskey a wódka
W skrócie różnica polega na sposobie wytworzenia.

Wódka to rozcienczony wodą spirytus luksusowy (otrzymany w procesie
rektyfikacji) do mocy 38% - 55% w zależności od gatunku i rodzaju.
Wódki czyste moga być dodatkowo jeszcze inaczej obrabiane, np.
filtrowane przez złoże węglowe (stosuje sie wegiel aktywowany, węgle
drzewne, itp. - często jest to tajemnica producenta).

Whiskey (podobnie jak whisky) to najczęściej destylat z
przefermentowanego słodowanego jęczmienia. Destylacja w alembiku, a
następnie starzenie w beczkach dębowych. Od tych beczek zresztą
najwięcej zależy. Po okresie stażenia markowe whiskey bywają jeszcze
kupażowane, w celu uzyskania powtarzalności smaku i wszystkich
pozostałych cech dla danego gatunku.

To tyle w skrócie.



Temat: Polskie browary robią karierę w świecie
oczywiscie, jezeli jest to zamiast, to masz racje.

Ale gdzies niedawno widzialem statystyke, ze spozycie czystego alkoholu na
glowke wzroslo z 6.5 l na 7.3 (czy cos w tym rodzaju). Polacy wypili ca. 35 l
piwa wiecej a to moze odpowiadac 0.7 spirytusu. Innymi slowy, nie zaczeli pic
zamiast wodki tylko do wodki. Prawdopodobnie mlodziez jest wlasnie wciagana. Ci
od wodki uzywaja piwa tak samo skapo jak i przedtem. :-)



Temat: Wódka będzie tańsza ? - HA HA HA !!!!!
Wódka będzie tańsza ? - HA HA HA !!!!!
Minister finansów podpisał rozporządzenie, które obniży podatek akcyzowy na
wyroby spirytusowe o 30 proc.
Oznacza to, że producenci m.in. wódki będą płacić 4,4 tys. zł za 100 litrów
czystego spirytusu zamiast 6,27 tys. zł. "Zmiana rozporządzenia uwzględnia
postulaty przemysłu spirytusowego i drożdżowego oraz służb skarbowych" -
czytamy w komunikacie resortu finansów. Celem obniżki jest ograniczenie
produkcji podróbek oraz spadek przemytu, który stanie się mniej opłacalny.

jak lubiacy się napić - od dawna nie korzystam z usług polskiego monopolu
spirytusowego i nadal to będę robił, bo roznica cen jest taka - 50 % taniej
zagranica nadal !




Temat: Napiwki
Pigwowka
Bierze sie cztery dojzale pigwy, po obraniu, trzeba podzielic na cwiartki i
wyciagnac pestki.
Wsadza sie do szczelnego sloika, nalezy zasypac cukrem - ilosc do smaku. Trzyma
sie tak niezakrecone przez dwa-trzy dni. Kiedy sok sie pusci, nalezy zalac pol
litrem spirytusu i pol litrem wodki. Kto ma ochote, moze sobie przeliczys na
czysty spirytus i wode.
Dokladamy laske cynamonu - raczej w calosci.
Trzymac przynajmniej cztery tygonie. Po wyjeciu pigw i cynamonu, przelac przez
gaze a lepiej przez filtr do kawy.
Na swieta juz za pozno, ale moze na jakas inna impreze. Niestety, u nas sezon
na pigdy za przynajmniej 6 mcy.

A spirytus jest ale po $AU60 za pol literka!!
Zna ktos przemyt?




Temat: Turbulencje mamy w nosie
Efektowne, ale nieprawdziwe. Jeśli cząsteczki
'zapachów' mają masę nawet 1000 razy większą
od masy przeciętnej cząsteczki powietrza to i tak
mogą dotrzeć tylko tam, gdzie wszystkie inne.
Ruchy termiczne - w temperaturze pokojowej - nie
pozwolą na zauważalną zmianę stężenia 'zapachu'
w jakimkolwiek miejscu 'kanału transmisyjnego',
także na zakrętach.
Gdyby Twoja teoria była prawdziwa, to na końcu
dostatecznie długiej rury, nawet prościutkiej,
lałaby się czysta woda zamiast wódki wlewanej
z drugiego końca. A gdzieś po drodze możnaby
'pozyskiwać' prawie czysty spirytus.




Temat: O denaturacie
O denaturacie
Jest smutną prawdą, że nałogowi alkoholicy pijają ohydny, cuchnący
denaturat, wiemy jakie są tego skutki. Zapewne dlatego tak trudno jest
ostatnio dostać denaturat w sklepach - może dostarcza się go mniej, by nie
stwarzać alkoholikom możliwości zaopatrzenia się w alkohol wtedy, gdy brak im
na droższą przecież wódkę.
Ale denaturat potrzebny jest nie tylko pijakom. Poszukują go także
gospodynie domowe, zwłaszcza na prowincji, gdzie nie ma palników gazowych. Na
maszynce spirytusowej można szybko coś podgrzać, nad płomieniem spirytusowym
gospodyni opala oskubany drób - ale trudno do takich celów uzywać czystego
spirytusu czy wody kolońskiej - są za drogie.
A może załatwić by sprawę kompromisowo? Gospodynie domowe zrezygnowałyby
z denaturatu, skoro przyczynia się on do wzrostu alkoholizmu, jeżeli
otrzymają w zamian coś zastępczego. Nie chodzi mi o żaden nowy wynalazek.
Przypominam sobie, że dawniej można było dostać rodzaj spirytusu w kostkach.
Zastępowało to doskonale płynny denaturat. Dlaczego teraz nie ma tego paliwa?
Czyżby go nikt nie produkował? A może handel o nim nie wie lub zapomniał?
Zaapelujcie o zaopatrzenie sklepów w takie kostki. Jestem pewna, że wszystkie
panie domu przyklasną temu pomysłowi.




Temat: Krew w pepku-co robic!
czyść patyczkiem zamoczonym w wódce jak nie ma spirytusu , umnie strupki z
krwią po odpadnięciu były około tygodnia , a krew pojawiała się szczególnie jak
bardzo płakała , przemywałam spirytusem 70 % 4 * dziennie, patyczek musisz
delikatnie włożyć do pępka i nim kręcić do okoła i zmieniać , aż watka będzie
czysta , tak mi pokazała położna magda i 5 tg róża



Temat: "PB": Sprzedawcy leków pozwą Skarb Państwa
punkt apteczny nie zatrudniajacy fachowca (magistra farmacji) nie
powinien sprzedawac specyfikow, ktore moga zaszkodzic zdrowiu...


No wiesz, jest wiele specyfików szkodzących zdrowiu, które możesz kupić w markecie, w sklepie nocnym: czysta wódka na przykład (całe szczęście nie jesteśmy w Norwegii; być może powtarzam urban legend, ale tam spirytus kupisz tylko w aptece, a wódkę tylko w monopolach, i to tylko do którejś godziny), papierosy, czekoladę itp. Zresztą każdy specyfik sprzedawany w aptece źle stosowany szkodzi zdrowiu.

Inna rzecz ze zwykle leki nie powinny byc takze dostepne w
supermarketach, jak to jest obecnie...


A to dlaczego? Konkurencja jest dobra.




Temat: Pigwowcowa
Pigwowcowa
1kg owoców pigwowca
1kg cukru
1l spirytusu 95-proc.

Dojrzałe owoce pigwy umyć, pokroić, oczyścić z nasion. Zasypać cukrem,
odstawić na 6-10 dni. Zlać syrop, połączyć go ze spirytusem. Nalewka dojrzewa
minimum 3 miesiące. Pozostałe owoce pigwy można zalać litrem czystej wódki i
zostawić przynajmniej na pół roku.




Temat: prosba - co z pigwy?
Gość portalu: baba napisała:

> To co piszesz o ekstrakcji soków alkoholem jest prawdą.
> Robisz jeden błąd,stosujesz zbyt mocny/stężony alkohol/

Anienie jak mawia nasza emka, nie robie błędu gdyz moje okowity
puszczańskie z Supraśla wlasnie tyle mają - 70-85% i to calkowicie
wystarczy natomiast spieszę Cie poinformowac ze nalewki na suchych
mieszankach ziołowych i ziołach trzeba robic jednak na czystym
spirytusie i dopiero potem - odwracając kota ogonem rozcieńczac
wodką i uzywać ich jako zaprawki do "czystego żyta"!
Zalew do robienia nalewek z mokrego owocu nie powinien przekraczać
faktycznie około 70 procent.




Temat: spirytus w benzynie
Gość portalu: Piort napisał(a):

> Ale jeżeli kupisz do kanistra, zamiast do baku, 20l benzyny, poczekasz az się
> rozdzieli i dopiero wtedy wlejesz ją do samochodu, to masz wódke z 1 litra
> czystego spirytusu w cenie 1 l ekobenzyny.

Fakt
No cóż - ja w każdym bądź razie tego pić nie zamierzam...




Temat: herbata z pradem
Klasyczna herbata z prądem powinna być ze spirytusem, z rumem raczej nie, bo
wtedy byłaby to herbata z rumem bardzo popularna w górach na "po nartach"
podawana najczęściej w barach-szałasach przy stokach zjazdowych. Z braku
spirytusu proponuję zastąpić go czystą wódką.
Istnieje jeszcze legendarna w małopolsce herbata góralska - ze śliwowicą
produkowaną (czytaj: pędzoną) w Łącku. Według starego góralskiegi przepisu leje
się śliwiwicę do szklanki do pełna po łyżeczce tzn. łyżeczkę nad szklanką
odwraca się tak żeby lać po jej wypukłej stronie. Ale tego patentu nie polecam -
to wytrzymują tylko górali i niektórzy krakusi.
Życzę Wesołych Świąt




Temat: Sasiedzi !!!
Czesc Prezydent.

Mam dla Ciebie kolejna dobra wiadomosc
Rzeczpospolita podaje :
"Taniej za wódkę
Ministerstwo Finansów obniżyło o 30 proc. akcyzę na wyroby spirytusowe - z 6278
zł na 4400 zł od 100 litrów czystego spirytusu. Obniżka ma zniechęcić do
nielegalnego importu i zapewnić konkurencyjność krajowych firm z chwilą
przystąpienia Polski do Unii Europejskiej"

Widzisz, mysli sie tu o tobie.
Nie bedziesz musial czekac by cie wodka zalano.
Teraz bedziesz mogl sobie sam, od czasu do czasu literka kupic.




Temat: gdzie mozna kupic piercowke na miodzie
Nie na tym polega nalewka.
Nalewka to wyciąg (najczęściej alkoholowy z ziół, owoców itp
Wykonuje się ją przez długie namaczanie składników w alkoholu, dzięki czemu
wyciągany jest ekstrakt ze składników.
Zmieszanie alkoholu i miodu, to nie nalewka a słodka wódka.
Nie piszę o czystej wódce, a o słodkiej, kolorowej.
Jeśli ktoś o mieszance spirytusu i miodu, napisał nalewka, to po prostu się nie
zna. Klawiatura wszystko wytrzyma.




Temat: jaki polecacie dobry drink
Bialy niedzwiedz, rosyjski - mieszanka russkoje
igristoje (wytrawne) z czysta wodka, a jeszcze lepiej spirytusem - pol na
pol... Niezly tez jest niedzwiedz brunatny - mieszanka ruskiej czy kaukaskiej
brandy z wodka w dowolnych proporcjach. Efekt gwarantowany (zwlaszcza po bialym
miszce);)



Temat: Białko - co z nim zrobić
Zamiast spirytusu można dodać czystą wódkę. Jest również pyszny - tylko ma
trochę mniej procentów (jednak wystarczającą ilość) i jest oczywiście nie tak
gęsty jak ajerkoniak ze spirytusu, którego dodaje się mniej.
W każdym razie, jest mocniejszy i lepszy niż gotowe kremy jajeczne (nie mylić
z "advocatem") kupowane w sklepie.



Temat: Korwin-Mikke zawziety antysemita
miltonia napisała:

> Pewnie Zydzi sa niepocieszeni, ze ich olewasz.
> Wodke nie Polacy dali swiatu a Wlosi. Oni pierwsi przedestylowali wino.
> Spirytus i wodka z ziemniakow tez nie zostaly uzyskane na ziemiach polskich.
Za
>
> to Polacy dali swiatu najwiecej pijakow walajacych sie po ulicach.

Przyjedz do Brukseli , pokaze Ci pijakow , ktorzy walaja sie po ulicach i
recze, ze nie sa Polakami...
Tak nawiasem mowiac, w Belgii wyleczylam sie z polskich kompleksow.
Karmiona przez lata bajkami o tym jaki to my zly i glupi narod, narod pijakow ,
nieudacznikow itd..jkak to na zachodzie jest pieknie czysto i w ogole...
Przyjechalam sobie kilka lat temu do Belgii i zaczelam obserwowac innych,
powiem Ci, ze wyleczylam sie ze wszystkich kompleksow, nie jestesmy ani gorsi
ani lepsi.
Kiedys jak zaczynalam pisac na kraju, pisal niejaki Mysteryk z Teksasu, zalozyl
watek pod tytulem "Polacy to nawet prostego chodnika nie umieja zrobic"
Gdy porownam chodniki i ulice warszawskie do tych brukselskich, warszawskie
lazienki z parkiem krolewskim w Brukseli, to Warszawa wygrywa na calej linii!!
Powiem Ci jeszcze, ze zeby nie polskie sprzataczki to wielu tych cywilizowanych
Belgow zaroslo by brudem.



Temat: nalewka farmaceutów (z mleka i cytryn)
ja mam tu 80% rum, chyba z Kuby - do niczego oprocz drinkow sie nie nadaje, bo
ma strasznie 'rumowy' smak. pali gardlo jak spirytus, ale jest prawie czarny.
co to jest ta wodka z winogron, skad? poszukalabym czegos takiego. a probowalas
cos zalewac czysta wodka? tyle, ze one chyba maja max.40%.



Temat: Nalewka kijowska - czereśniówka
no ciekawa jestem skąd te mądrości ludzie wyciągnęli-owoców wcale nie trzeba
zasypywać cukrem, ani mieszać spirytusu z wódką. i oczywiście można zalać
czystym 95 % spirytusem świeżo wydrylowane owoce-wierzcie mi: trochę nalewek już
w swoim życiu zrobiłam, więc się znam :P



Temat: Fto jest prowdziwym górolem?
Śrubokręt, czyli skrewdriver jest drinkiem skłądającym się z 50 ml wódki
czystej i wiadra soku pomarańczowego. Najprawdopodobniej górale pijący z
Owcarkiem po skończonym pijaństwie poszli się napić drinka Ścianołaz, który
robimy z setki spirytusu do którego wlewa się ciągle mieszając setkę spirytusu.
Jeśli nie miesza, tylko wstrząsa (jak lubi Bond), to drink nazywa się Martini
Brrr. No i Owcarek dał plamę na tem góralskim pijaństwie, bo górale przyjmują
do towarzystwa cepra, który jak pisał Owcarek stawia flaszkę, nalewa pierwszemu
góralowi I SOBIE, i wypijają swoje zdrowie. Potem nalewa następnemu I SOBIE i
znów wypijają swoje zdrowie. I tak z każdym z towarzystwa. Jeśli np jest 10
osób, to stawiający wypije pół litra, a wszyscy inni po pięćdziesiątce.
Oczywiście, gdy skończy się litr stawiającego cepra, to powinien lecieć po
następnego litra. Jeśli jeszcze może...



Temat: "Sensacyjna" wiadomosc z Polski
"Sensacyjna" wiadomosc z Polski
www.nettavisen.no/verden/article666918.ece
W Polsce o tym mowili juz pare tygodniu temu. Wydaje sie ze ta wiadomosc w
POlsce zapoczatkowala sezon ogorkowy. Ktorys z polskich brukowcow
wyrezyserowal scenki jak ludzie nosza wiadrami wode z jeziora i sie nia
racza. Czytelnikowi tych pism jakos nie przyjdzie do glowy ile to trzeba
byloby wlac spirytusu do jeziora, zeby zrobic 30% alkohol.
Zalozmy, ze jest to male jezioro i 0.25km2 (500mx500m) powierzchni i jest
plytkie ma 2 metry glebokosci. Daje to objetosc rowna 500,000 m3 wody!!! Zeby
doprowadzic wode w jeziorze do 30% trzeba bylo dodac 200,000 m3 czystego
spirytusu!!!! Czyli rownowaznosc 1 miliarda butelek wodki!!! Bzdura
koszmarna, ale tarez Norki beda wiedzialy, ze w Polsce nawet w jeziorach
gorzala plynie.




Temat: Alkochol.............. lekarstwem?????
Dobroczynne dzialanie wina (zwlaszcza czerwonego) na
organizm zostalo dowiedzione, podobnie jak piwo w
przypadku kamieni nerkowych. Alkohol (oczywiscie w
rozsadnych ilosciach) z cala pewnoscia powoduje
rozrzedzenie krwi, a wiec zapobiega calej gamie chorob
naczyn wiencowych, bowiem przetyka zyly powodujac ich
odraznianie.
My, swiadkowie ogromu patologii spolecznych powodowanych
alkoholizmem mylimy pojecia: picie na umor i bez
ograniczen to jedno, a wypijanie 2-4 drinkow (przy czym
"drink" to nie setka czystej wodki pod ogorka, a alkohol
mieszany z jakims dodatkiem bezalkoholowym, co powoduje,
ze w szklance jest nie wiecej niz 10-20% spirytusu),
czyli wchlanianie dziennie ok. 100-200 gram. Wszystko
zalezy, oczywiscie, od organizmu. Generalnie - kobiety
pownny mniej, ale regul nie ma.
Pozdrawiam, Piotr



Temat: Szwedzi to alkocholicy.
hahaha
a juz najbardziej te "ogromne ilosci czystego spirytusu" hahaha. Ciekawe skad
sie on bierze w Szwecji? Alkochol powyzej 60% jest traktowany w Szwecji jak
narkotyki. Ani go nie kupisz ani nie wolno wwozic do kraju.
Ostatnimi tez czasy pisze sie wszedzie ze ilosc spozywanej wodki na 1
mieszkanca spada na rzecz wina i piwa.
Cos ktos pokrecil chyba dlatego ze alkochol powyzej 25% nazywa sie "sprit"
hehehe



Temat: jak smażyć pączki
witaj
pieni się bo to olej,a nie mieszanina smalcu z olejem,samego smalcu
albo klarowanego masła(tylko gdzie dostać teraz czyste,prawdziwe
masło?). Szkoły są różne- albo sam smalec,albo 2:1 smalec z
olejem(wagowo),albo samo masło-odszumowane czyli sklarowane.
Pączek zawiera dużo wody,a także dużo dwutlenku węgla(on-ten
pączek, rośnie w tłuszczowej kąpieli pod wpływem temperatury,
bo podgrzane drożdże robią swoje)ulatniająca sie para wodna i
dwutlenek węgla powodują powstawanie piany.Piana łatwiej powstaje w
rozgrzanym lekkim oleju niż w rozgrzanym smalcu.
Tu są wariacje na temat pączków:
www.goscinneprogi.pl/ku_paczki.html
By pączki piły ciut mniej tłuszczu należy do ciasta dodać
spirytus lub wódkę.Jak to działa-mogę tylko domyślać się



Temat: .... pochnie....
Właściwa nazwa pigwowiec, krzew, pigwa to drzewo.Nalewkę robię
z żółtych owoców pigwowca:

www.krzewy.pl/Pigwowiec/pigwowiec.htm
Jak przyrządzić? jeden z przepisów:
Owoce umyć, zetrzeć na tarce jarzynowej lub w malakserze, przełożyć
do słoja. Zasypać cukrem i zalać miodem - ilość wg uznania i
własnego smaku - nalewka ta nie powinna być zbyt słodka. Po tygodniu
można częściowo zlać do butelki sok, a pozostałe owoce zalać
spirytusem i wódką dobrą, bo tanią. Odstawić na 6 do 8 miesięcy. Po
tym czasie nalewkę zlać do czystych wyparzonych butelek. Uzyskana
nalewka ma kolor złocisty, najlepiej serwować w zimie, w
kieliszeczkach na wysokiej nóżce - uwaga, degustacja może być
niebezpieczna, gdy jakość przejdzie w ilość. Smacznego!




Temat: Do ANI 34
Do ANI 34
Sliczna corcia ! A synek to juz duzy chlop ! Ja nie umiem niestety dodawac
zdjec. Ale do rzeczy. Napisalas o plesniawkach. Jest dosc dziwny sposob na
nie, ale skuteczny. Trzeba smoczek namoczyc w czystej wodce (otrzasnac), a
najlepiej spirytusie i dawac dziecku ze 3 razy dziennie. Wiem, to szok, ale
po 2-3dniach plesniawki znikaja. Decyzja nalezy do Ciebie. My nie mielismy
plesniawek, ale moja przyjaciolka wyleczyla w ten sposob u 2 mies dziecka
cala wysypana buzie. Pozdrawiam.



Temat: oryszczka - wiem ze to bylo:))
Czy jest chronione przez przeciwciała matki to nie wiem.
Ok. 3-4 tyg ciąży napiłam się jak szpadelek,a był to Sylwester.Dodatkowo
przeziębiłam się i dostałam opryszczki.Nie wiedziałam jeszcze ,że jestem w
ciąży.Opryszczkę smarowałam wtedy spirytusem salic.-bo zawsze tak robię,ale
możesz smarować czymś z dużą zawartością alkoholu-no może nie perfumy,ale
przychodzi mi do głowy np.Amol.Chodzi o to żeby wysuszyć paskudztwo.Pasta do
zębów nie działa tak szybko jak preparaty alkoholowe,no a spirt.salic. jest
mocno stężony.Może być też zwykły spirt. lub ostatecznie
czysta wódka.
Pozdrawiam z zimnej Polski.



Temat: Izraelskie mysliwce nad Oswiecimem!
Gość portalu: Scan napisał(a):

> A jeśli dodasz do 1/2 l czystej wódki 3 główki posiekanego czosnku

Od czasu gdy robilem maliniak nie podejmuje zadnych prob domowych nalewek. W
dniu gdy zrobilem maliniak na paru litrach spirytusu przyszedl do mie
przyjaciel. Po probowaniu niewiele zostalo. Ale pozostalo wspomnienie. Kaca.



Temat: wyroby własne - wina, nalewki, dzemy, soki, itp.
Czy tutaj można kupić czysty spirytus?Czy można użyć jakiejś wódki?
Wczoraj piekłam placek z owocami ,tym razem były to śliwki ,a że miałam ich dużo
to te co zostały wydrylowałam,zasypałam cukrem i czekam....I teraz mam pytanie
ile one muszą być w samym cukrze kiedy dodać alkochol?
To mój pierwszy raz.




Temat: Warszawiacy piją więcej
są kłamstwa,wielkie kłamstwa i statystyka.
są kłamstwa,wielkie kłamstwa i statystyka.
Facet pije piwo do obiadu, drugie wieczorem przed tv. Ile wypija?
2x365=730 piw ,to jest 91 półlitrówek wódy. Czystego spirytusu przeszło 18
litrów. Prawie litr wódki tygodniowo. Tak a propos ,jak wyjedzie zagranice
to nie pije wogóle - bo pracuje po 12 h i oszczędza ostro.
I to jest straszny alkoholik ???.

jest oczywiscie alkoholizm w Polsce,ale jest też statystyka i tania propaganda




Temat: nalewka z aronii proszę o przepis
1kg owocow aronii bardzo dojrzalych
3/4 l wodki czystej
1/4 l spirytusu
laska wanilii
kawalek swiezego imbiru 3-5 cm
1/2 kg cukru
w szklanym naczyniu umiescic owoce przyprawy cukier alkohol
zamknac szczelnie trzymac w cieple 2-3 tygodnie
zlac filtrowac porozlewac do butelek
dojrzewa minimum 6 miesiecy
ma piekny kolor , jest lekko cierpkawa
mozna dodac 1/4 l soku z wisnii dla zlamania zapachu i cierpkosci
mozna tez dodac troche miodu
w czasie jak dojrzewa( u mnie nalewki maja na to zwykle rok) trzeba probowac
i doprawiac w/g wlasnych upodoban



Temat: Studenci i piwo
Ile jest w stanie wypić dzisiejszy student? Pytam jako student z czasów PRL.
Czy ktoś wytrzymał w ciągu 10 minut szklankę czystego spirytusu z 1/10 coli +
duże piwo doprawione w 50 procentach "Bałtycką" (była taka wódka) + pół butelki
wina truskawkowego "Jurand" + papieros Popularny" (d. Sport")???? Pozdrowienia
dla obecnych studentów od Dinozaura UŁ! A czy na wydziale ekonomicznym w kiblu
jest jeszcze napis "Martwisz się sesją? A j...ł pies ją!" Jeśli nie, to zróbcie!



Temat: Recepta na blogi nastroj
Recepta na blogi nastroj
Wez szklanke zoltek ,utrzyj je mikserem ze szklanka cukru ,ucierajac dodaj
szklanke mleka a nastepnie taka sama ilosc spirytusu( od bidy moze byc czysta
wodka) ,bardzo powoli,zeby sie nie zwarzylo! .Miksture...hip! wstaw do
lodowki ,a na drugi dzien...hip! masz cudowny ajerkoniak,ktory ...hip! lyzka
mozna jesc.Kto nie lubi zapachu ...hip!jajek moze dodac odrobine cukru
wanilioweeeeeeeeeeeegoooooooooo.......Jeeeeeeeeeee...jak mi
bloooooooogooooooooooo.........:))))))))))))))))))))))))))))))



Temat: Moj maz ma problem
Do golenia:
- dobra maszynka, ale trzeba usunąć nawilżający pasek, gdyż może być przyczyną
uczulenia. Bez niego też jest O.K.
- zamiast pianki czy innego specyfiku szare mydło
- do odkażania spirytus etylowy 70% lub czysta wódka
Po jakimś czasie stosowania tych zwykłych specyfików skóra zacznie normalnie
funkcjonować i niepotrzebne będą kremy i inne polepszacze.
Co do dezodorantów to chyba mniej będą uczulać perfumy z atomizerem.
Ogólnie im mniej chemii tym lepiej.




Temat: Wiecie, co...
koczisss napisał:

> Na przeciętnego Fina przypada ponad 10 litrów czystego spirytusu rocznie, a
na
> Polaka coś około 9l:)))
>
> Dlatego tam u nich do niedawna były wprowadzone restrykcyjne przepisy co do
spr
> zedaży alkoholu, ale unia wymogła zmiany. To samo zresztą w innych krajach
półw
> yspu skandynawskiego, specjalnie tak napisałem, bo Finowie w odróżnieniu do
Szw
> edów, Norwegów i Duńczyków nie są Skandynawami, a tylko mieszkają na tym
półwys
> pie:)))
>

w ramach walki z tanim alkoholem z estonii obiżono tam rok temu akcyzę na
wódkę...
śmiertelność na marskosć wątroby wzrosła bodajże w granicach 30%




Temat: napoje rozgrzewające
Zawsze - herbata imbirowa - można Swieży,starty imbir (- na początek kawałek
wielkości orzecha włoskiego ) zaparzyć z herbatą, ja najbardziej lubię sam,
zaparzony wrzątkiem, doprawiony dużą ilością soku z cytryny i miodem.

Napój z 1 łyżki miodu, 1 łyżki soku malinowego (najlepiej domowego, bo chodzi o
zawartość MALIN), soku z pół cytryny, jeżeli na noc i przeciwprzeziębieniowo
zaleca się kieliszek czystej wódki lub łyżkę spirytusu - zalać to w kubasie
wrzątkiem i pić gorący.



Temat: pozytywki
Jako "cholernie dokładna Panna" robię wiśniówkę w proporcji na 2/3 wiśni
drylowanych, daję 1/3 z pestkami (i zdarza mi się liczyć, no przyznam się, ale
tylko Wam - zawsze liczę) zalewam to spirytusem 98% i odstawiam na dokładnie 2
tygodnie, jeśli wiśnie wyjdą z zalewy, dolewam dobrej czystej wódki np.
Absolwent czerwony. Potem to zlewam i wiśnie zasypuję cukrem - tyle ile
przyjmie, czasem to kilogram, czasem dosypuję jeszcze trochę. Po kolejnych dwóch
tygodniach zlewam to razem, trzymam tak ok. 14 dni no i do butelek. Też jest
pyszna, ale w tym roku chciałabym zrobić więcej w różnych smakach, co by nie
tylko wirtualnie móc częstować gości. Zresztą wiśniówka jest jedynym alkoholem
jaki popijam z błogością. A że wiśnie obrodziły w tym roku nadspodziewanie,
konfitury porobione, soki czekają na zimę, takie w "sosie własnym" do ciast też
już w słoikach, to teraz można się zabrać za produkcję czegoś dla ducha. Dzięki
za przepis - jak tylko przestanie lać, padać, siąpić, pluchać, dżdżeć, mżyć i w
ogóle stanie się słońce wchodzę na drabinkę. Nie wiem jak to jest ale nalepsze
są zawsze na górze, choć teoretycznie drzewka są niskopodłogowe znaczy
niskopienne;-)).



Temat: Zdrada - jak poznac czy zerwal z kochanka?
Moj maz tez przez 15 lat codziennie pil bo lubil. Tez nie sadzil ze kiedykolwiek
bedzie musial sie leczyc. Wysiadlo mu zdrowie fizyczne (uklad pokarmowy, uklad
nerwowy - zapalenia nerwowo char. dla alkoholikow, uklad odpornosciowy) i
zdrowie psychiczne (nerwica i zmiany osobowosciowe).
Ale serio- duzo czytam na ten temat - tzw 'picie ryzykowne' - grozace
uzaleznieniem i problemami zdrowotnymi - to dla przecietnego mezczyzny
przekroczenie dawki 50 g czystego spirytusu dziennie (czyli 120 g wodki). Ryzyko
zwieksza sie przy piciu codziennie, zaleca sie picie maks. 5 dni w tygodniu.
Polecam ciekawostke- na stronie
www.parpa.pl/
pod "Szkody zdrowotne" masz alkoholowe liczydelko - fajny gadzet - liczy ile
promili masz we krwi (podaje sie wage, plec itp)



Temat: konkurs na najlepszego drinka sylwestrowego
Ja wystawiam dwoch zawodnikow:

1. "Bilogorajski dla mocarzy" (oficjalny drink mojego wieczoru kawalerskiego)

100 ml wodki czystej
50 ml spirytusu
plasterek cytryny
kostka lodu

2. "Duck fart"*

50 ml whisky
50 ml kahlua
50 ml baileys

*jeszcze nie probowalem, "sprzedali" mi ten przepis znajomi ostatnio wiec
mozecie poprobowac.




Temat: zielona nalewka orzechowa?
Przepisów na orzechówki jest sporo. Przesyłam dwa - na nalewkę i na likier.
Obydwa robiłam, były bardzo fajne.

LIKIER ORZECHOWY

1 l spirytusu 95%, 0.5 kg zielonych orzechów włoskich, 0.5 kg cukru, 0.5 l
wody, 10 goździków, 3 gorzkie migdały, kawałek cynamonu.

Orzechy zbieramy na początku lipca. Kroimy drobno całe orzechy ze skorupką.
Spirytus połączyć z 0.25 l wody, pokrajanymi orzechami i przyprawami. Zostawić
na 2 tyg. Cukier zagotować z wodą, wystudzić, wlewać powoli do przecedzonego
spirytusu. Wlewać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy.

NALEWKA - ORZECHÓWKA

0,8 l spirytusu 70%, 15 zielonych włoskich orzechów, po 1 g goździków i gałki
muszkatołowej, syrop z 60 dag cukru.

1. Wlać do gąsiorka spirytus, tyleż wody (0.8 l), dodać orzechy (drobno
pokrajane), goździki i gałkę muszkatołoweą oraz syrop z 60 dag cukru.
2. Gąsior zakorkować i postawić w ciepłym miejscu na kilka miesięcy.
3. Płyn przecedzić przez flanelę, wlać do czystego gąsiorka i odstawić na tydzień.
4. Przefiltrować jeszcze raz, zakorkować.
5. Wódka przypomina likier orzechowy.

Likiery i nalewki orzechowe znakomicie się nadają jako dodatek do kremu
orzechowego (tort orzechowy to rzecz super!).

Orzechówki mają świetne własności lecznicze. Działają silnie rozkurczowo.
Stosuje się je na żołądek. Michał Tombak zaleca nalewkę ze skorupek orzecha
(środkowe przegródki z 1 kg orzechów + 0.5 l wódki) jako środek na obniżenie
ciśnienia (M. Tombak, "Droga do zdrowia", Firma Księgarska Serwis "Galaktyka",
Łódź 1999, s. 268).

Powodzenia!



Strona 1 z 3 • Znaleźliśmy 194 wyników • 1, 2, 3